Menu: 

Tips

Op deze pagina vindt u tips om uw fiets veilig te stallen om zo diefstal te voorkomen. En voor het geval uw fiets toch wordt gestolen, leest u hoe u de grootste kans heeft uw fiets weer terug te krijgen.

Veilig stallen

  • Heeft uw gemeente bewaakte stallingen? Maak dan gebruik van deze stallingen. De kans dat uw fiets hier gestolen wordt is vele malen kleiner dan op straat. Veel stallingen zijn zelfs gratis en mocht er wel een kleine vergoeding worden gevraagd, bedenk dan wat het u zou kosten aan geld en tijd als uw fiets gestolen wordt. Een overzicht van deze stallingen vindt u op deze en op de website van uw gemeente.
  • Geen bewaakte stalling? Zet uw fiets dan op een plaats waar veel mensen komen. Fietsendieven vinden het niet fijn om bekeken te worden tijdens hun illegale activiteiten. 
  • Gebruik een goed slot of liefst meerdere goede sloten. Op de website van stichting ART vindt u meer informatie over de eigenschappen van een goed slot. Maar ook uw lokale fietsenzaak kan u natuurlijk verder helpen.
  • Zet uw fiets vast. Door uw fiets met het frame vast te zetten aan iets uit de omgeving maakt u het fietsendieven een stuk moeilijker om uw fiets mee te nemen. De meeste fietsenrekken ziijn geschikt om een slot aan vast te zetten: maak hier gebruik van.

Handig om te doen

  • Noteer de gegevens van uw fiets. Dit helpt niet voorkomen dat uw fiets gestolen wordt, maar vergroot wel de kans dat u herenigt wordt met uw fiets. Bij de aankoop van een nieuwe fiets staan de gegevens meestal op de aankoopbon. Bewaar deze dus goed. Koopt u een tweedehands fiets? Neem dan even de tijd om wat kenmerken te noteren. Framenummer, nummer slot, merk, type en kleur zijn goed uitgangspunten. Noteer ook de bijzonderheden van uw fiets. 
  • Veel fietsen hebben een framenummer of antidiefstalchip (bijvoorbeeld in het slot). Bedenk voor uzelf hoe moeilijk het voor een fietsendief is dit kenmerk te verwijderen. Een sticker met het framenummer is bijvoorbeeld zo weggekrast. Heeft uw fiets geen framenummer of antidiefstalchip of is deze heel makkelijk te verwijderen, laat dan een uniek nummer in het frame graveren. 
  • Zie voor meer preventietips https://www.stopfietsdiefstal.nu/.

Toch gestolen?

  • Doe altijd aangifte bij de politie. Veel mensen doen geen aangifte van een gestolen fiets omdat ze er van uitgaan dat er toch niets met de aangifte wordt gedaan. Hoe meer aangiften er worden gedaan, des te groter wordt de prioriteit voor de politie om de aangiften serieus te nemen. Bovendien komt uw fiets terecht in het landelijk fietsdiefstalregister en heeft u een kans dat uw fiets wordt teruggevonden door de politie of door een oplettende burger of fietsenhandelaar.

U hoeft de deur niet eens uit om aangifte te doen. Dit kan gewoon thuis vanaf uw eigen computer via www.politie.nl/aangifte.

Nieuwe fiets kopen?

  • Koop geen gestolen fiets. Door zelf een gestolen fiets te kopen blijft de markt voor fietsendieven bestaan. Help daarom de cirkel te doorbreken. Koop uw fiets bij een betrouwbare zaak en kijk of u geen verdachte dingen ziet aan de fiets zoals onleesbaar gemaakte framenummers of verdachte sloten. Heeft de fiets die u wilt kopen een frame- of chipnummer dan kunt u op de website van de RDW zelf checken of deze fiets gestolen is.

Meer informatie

Er zijn behoorlijk veel organisaties die zich bezighouden met fietsdiefstal. Hieronder vindt u een lijst van websites met informatie en hulpmiddelen die u kunnen helpen.

Fietsersbond
De Fietserbond publiceert op haar website feiten en cijfers over fietsdiefstal. Ook vind je op deze website meer tips en achtergrondinformatie.
 
Centrum Fietsdiefstal
Het Centrum Fietsdiefstal is een expertisecentrum  met als motto Samen Aanpakken. Hoewel bedoelt voor professionals biedt de site ook interessante informatie voor anderen zoals een uitgebreide handleiding hoe u een gestolen fiets kunt herkennen.
 
RDW
De RDW beheert het landelijk fietsdiefstalregister waarin u zelf kunt checken of uw fiets als gestolen geregistreerd staat.
 
Stichting ART
Stichting ART test sloten en geeft een keurmerk uit. Het keurmerk geeft met 2,3,4 of 5 sterren aan hoe goed het slot uw fiets beveiligt tegen diefstal. Op de website vindt u een complete lijst van sloten.
 
RAIvereniging
Op deze website vindt u een pleidooi voor een landelijke aanpak van fietsdiefstal met tips wat u zelf kunt doen om het aantal fietsendiefstallen in Nederland te laten dalen.
 
ANWB
Meer tips die u kunnen helpen.
 
 

 

In de binnenstad van Delft zijn drie bewaakte fietsenstallingen:

In deze stallingen kunt u gratis uw fiets stallen.

M.i.v. 1 april 2022 beheert U-Stal de stallingen.